Daily Archives: September 21, 2016

Upfield Bike Path Graffiti

The Upfield bike path goes through Brunswick and Coburg before running out at the northern end of Fawkner Crematorium and Memorial Park. There has been graffiti along the bike path for decades. It is interesting to observe the urban real politics of competing uses of this stretch of land that is maintained by Moreland City Council.

dsc07991

The city council built the bicycle track on land that is bounded between the train line controlled by VicTrack and the backs of private property.

Private property owners with walls backing on the bike path have been upgrading their property; the old corrugated iron sheds are being replaced with walls of concrete. This has created more and better walls for the graffiti writers extending further north. (See my post on The Commons Graffiti.)

The areas around the tracks controlled by VicTrack are the most neglected. This is not entirely due to utilitarian considerations and derelict railway buildings are allowed to decay without allowing them to be used as surfaces for graffiti.

The graffiti writers were there first, making use of the walls beside the train tracks. Their work has been slowly accumulating until it covers about six kilometres of walls on both sides of the tracks. Sometimes the same graffers will paint the same walls years later.

Then came the bike path and the cyclists and in the last couple of years the guerrilla gardeners.

If you want a way to prevent graffiti, the solution is to plant trees and vegetation in front of the wall. This has worked at Brunswick Station where all the graffiti is more than two years old now due to extensive planting by the “Friends of the Upfield Linear Park”, who have more extensive ideas for the whole area on their website.

Further north along the bike path the graffiti and the guerrilla gardening create a beautiful combination, growing simultaneously along the Upfield bicycle track just north of Moreland Station. Here a back laneway has blossomed, the colour of flowers mixing with the paints. Further enhancing this area is the solar powered lighting built into the fence separating the bike track from the railway. At this point there appears to be a balance between the competing interests but the situation is dynamic.

This slideshow requires JavaScript.

 


%d bloggers like this: